Hønseaktier og andelsfår

På gården Hegnsholt lidt uden for Lejre bor Johanne Schimming og hendes familie sammen med høns, får, heste, katte og hunde. Her driver hun Hegnsholt Hønseri - et mindre, økologisk landbrug på 11,5 ha.

Det overordnede mål hos Hegnsholt Hønseri er, at en meget tæt kontakt til forbrugerne skal være med til at skabe en bæredygtig virksomhed.

Derfor har Johanne forskellige andelsordninger tænkt ind i forretningsplanen, hvor hun tilbyder forbrugerne at blive medejere af produktionen.
Som forbruger kan man købe en andel i Hegnsholts slagtekyllingeproduktion, en andel på et halvt eller helt lam eller en andel af gårdens æglæggende høns. Johanne får betaling på forhånd, og hun arbejder med gennemsigtige regnskaber over for sine andelshavere.

Johanne arbejder også med andre måder at knytte forbrugerne til gården og gøre livet på landet mere tilgængeligt for familierne i byen, bl.a. via den planlagte Klub Hegnsholt, hvor medlemskab giver mulighed for at deltage i forskellige aktiviteter på gården, feks. kan man være med til at så, høste, hente halm ind, samle sten på marken, plante læhegn eller muge ud og kompostere.

Det er Johannes vision at skabe en alsidig bedrift med stor fokus på dyrevelfærd, salg af kvalitetsprodukter og en tæt kontakt til forbrugeren. Hun sigter desuden efter at gården skal fungere som et lokalt indkøbssted og udflugtsmål for alle interesserede.

Økologisk Landsforening har lavet en film, der fortæller om Johanne og hendes høns.