Et lille - men stærkt lysende fyrtårn

Hegnsholt Hønseri samarbejder med lokale virksomheder og tager et socialt medansvar gennem ansættelse af medarbejdere i for eksempel fleksjob.

- Da Johanne Schimming satte lånehønse-idéen i søen, syntes jeg, det var mærkeligt; men i dag er hendes virksomhed en blomstrende forretning, og der gik ikke ret lang tid, før der var 30 års ventetid på de der høns! Hegnsholt Hønseri er et godt eksempel på, hvad der sker, når vi som politikere tør slippe tøjlerne og lade borgerne få mulighed for at realisere de idéer, de har.

Ordene er Mette Touborgs. Hun sagde dem i efteråret 2015, da hun i egenskab af at være borgmester (SF) i Lejre Kommune åbnede Økologikongressen, hvor hun benyttede lejligheden til at fortælle om Lejre – Den økologiske kommune.

Læs mere om økonomien og erfaringerne i projektet her (artiklen fortsætter nedenunder)

 

- Indsatsen er ikke et fyrtårnsprojekt, i stedet er der 100 mindre, stærkt lysende fyrtårne i kommunen, sagde Mette Touborg.

Og ét af disse fyrtårne er altså Johanne Schimming.

Den dag i januar 2016, da jeg besøger Johanne Schimming, ligger tågen tungt over Midtsjælland, og vejret står derfor i skærende kontrast til det ud- og fremsyn, som Johanne Schimming har været initiativtager til.

Dyr på andele 

En tur i hønsegården, hvor gårdens flittige æglæggere holder til, viser, at dyrene er trygge ved Johanne Schimming, som løfter en høne op, der lader sig nusse til ære for fotografen.

- Når vi går i staldene vil vi se dyr, der trives i miljøer, der spiller sammen med deres naturlige instinkter. Derfor er vi 100 procent økologiske – men vi vil mere end det. Vi kigger på hele dyrets liv og kan med stolthed sige, at det giver resultater – lavere dødelighed, minimalt medicinforbrug, mindre foderforbrug, (hvilket skyldes, at dyrene finder mere føde selv på markerne). Alt sammen markører, der viser, at vores dyr har det godt”, skriver Johanne Schimming på gårdens hjemmeside, hvorfra kunderne også kan bestille andele i de dyr, der produceres på gården.

- Har man andel i dyrene, kan man komme forbi og besøge gården, og vi tilbyder også at sende et nyhedsbrev ud til vores kunder, så de kan følge dyrenes opvækst, fortæller Johanne Schimming.

Bytter

Inden hun endte på gården i Lejre Kommune, arbejdede hun hos Novo Nordisk. Herfra har hun stor viden om projektledelse og evnen til at sætte skibe i søen og få luft i sejlene.

- Det er denne evne, der kommer mine kollegaer til gode i de samarbejder, jeg etablerer med andre landmænd, siger Johanne Schimming. Hun fortsætter:

- Jeg er jo ikke uddannet landmand, så jeg har brug for andres hjælp, når der er faglige udfordringer på gården – og heldigvis er de erfarne landmænd meget flinke til at hjælpe, når jeg har brug for viden om sygdomsforebyggelse og ukrudtsbekæmpelse.

Johanne lægger - ud over den høje dyrevelfærd på gården - vægt på, at gården er lokalt forankret.

- Vi samarbejder primært med lokale virksomheder, og vi tager et socialt medansvar gennem ansættelse af medarbejdere i for eksempel fleksjob. Der er mange forskellige opgaver på gården, hvilket gør det nemt at oprette en stilling, der er tilpasset den enkelte medarbejders muligheder, siger Johanne Schimming.

Deler

Ud over at bytte viden med sine kollegaer har Johanne Schimming også taget initiativer, hvor samarbejdspartnerne ved at gå sammen og dele alt fra indkøb af æggebakker til rådgivning og transport kan holde omkostningerne på de små gårde nede. Interessen for disse initiativer har været så stor, at Johanne Schimming i disse dage er ved at planlægge etableringen af en egentlig forening, der kan være med til at fremme fælles indkøb og vidensdeling blandt områdets mindre gårde med høns og kyllinger. 

- Det nyeste initiativ, vi har taget, skal gerne resultere i, at vi en dag har fået etableret et slagteri, fortæller Johanne Schimming og tilføjer:

- Tanken er at etablere et mikroslagteri her på gården, som kan servicere områdets mindre gårde. På den måde kan vi forbedre dyrevelfærd i forbindelse med transport og slagtning, forkorte vejen fra jord til bord, og skabe unikke og helt lokale produkter.

Denne artikel er oprindeligt bragt i den trykte avis Økologi & Erhverv nr. 581

Se modelarket om konceptet abonnementsordning og forudbetaling her:

 

Eller download modelarket som PDF her